Moros i Cristians ocupen els carrers de Gràcia

Gairebé 140 festers i festeres de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida van participar, per primera vegada, a la cercavila de Cultura Popular de les Festes de Gràcia que va tenir lloc el passat divendres, 15 d’agost, i que està considerada Festa Nacional d’Interès Tradicional. 

Una trentena de festers i festeres van lluir els diferents vestits de protocol de la festa fruit del projecte de recuperació de vestits historicistes. El centenar restant va desfilar amb els vestits propis de les seves comparses.

La cercavila, que va donar el tret de sortida a aquesta Festa Nacional d’Interès Tradicional, es va iniciar a les 18.00h amb una plantada de les comparses. Una hora més tard va començar la desfilada per diferents carrers de la barriada. Un recorregut que va començar al carrer Gran de Gràcia i va passar pels carrers Astúries, Torrent de l’Olla, Diluvi i va finalitzar a la Plaça Rius i Taulet. 

La música va anar a càrrec del grup Xarop de Canya que va alternar les marxes mores i cristianes amb passos dobles que van acompanyar les passes propies d’aquestes comparses. Precisament, les comparses van assajar les passes per adaptar-les a la cercavila. En aquest sentir, els cristians van reduir la velocitat pròpia de les seves passes i els moros van limitar, en la mesura que va ser possible, el seu balanceig per tal de no parar el ritme de la marxa.

Després de la participació a la cercavila, els  festers i festeres lleidatans van celebrar un sopar de germanor que va tenir lloc a les escoles Jujol, juntament amb 800 persones d’altres col·lectius de cultura popular que també van participar a la desfilada i que venien d’arreu de Catalunya, el País Valencia i les Illes Balears. Entre aquests grups hi havia, entre d’altres, els Falcons de Vilafranca, els Diables de Badalona, el Ball de Bastons de Montblanc i els Geganters de Tona.