Successió en les capitanies de Moros i Cristians

La capitana cristiana dels Anglesola, Rosa Mostany, i el Caïd moro dels Banu-Hud, Jordi Amarillo, han agafat el testimoni de les capitanes de la festa de moros i cristians fins avui, Mireia Puig i Antònia Vila, comtessa dels Urgellencs i saïda de la comparsa Musa respectivament, que han traspassat simbòlicament el seu poder i el seu càrrec aquest matí a la Seu Vella, en l’acte solemne de relleu de capitanies celebrat dins del Mig Any Fester. Durant l’acte, Jaume Aluja ha volgut encoratjar a tots els festers i festeres a seguir treballant per Lleida i el seu monument més singular, la Seu Vella, justament en l’Aniversari de la seva confiscació al 1707 durant la Guerra de Successió. Per la seva banda, Josep Presseguer, vicepresident de la Diputació de Lleida i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, ha felicitat a tots els membres de l’Associació per la seva tasca de recuperació històrica i per la seva contribució en l’àmbit cultural de la ciutat. Un esforç que es veu recompensat amb la gran participació social en tots els actes que l’Associació convoca.

El relleu dels càrrecs de la festa de Moros i Cristians de Lleida s’ha iniciat puntualment a migdia amb l’entrada dels càrrecs sortints. La comitiva, encapçalada per les dues capitanes del 2007, ha iniciat una desfilada des de la porta del claustre fins a situar-se al presbiteri, lloc on esperàven els nous càrrecs. L’ordre del relleu s’ha realitzat seguint estrictament el protocol de la Festa aprovat l’octubre de l’any passat. En primer lloc s’han rellevat els Penons cristians. Josep Lluís Huete (Anglesola), Judith Bádenes (Pallaresos) i Joan Pallé (Urgellencs) han substituït Beni Pérez, Ester Bádenes i Josep M. Roigé, respectivament. Tot seguit ha arribat el torn dels Alams moros. Jaume Mur (Banu-Hud), Laura Luengo (Al·leridís) i Montse Gallardo (Musa) han agafat el testimoni de Lluís Fidel, Montse Martí i Xavier Martín. A continuació, s’ha produït el canvi de Baronesses i Barons cristians i posteriorment, els Xeics moros han traspassat el càrrec. Pel que fa als cristians, les noves Baronesses són Rosa Bonjoch (Anglesola) i M.Dolors Planellas (Pallaresos) que agafen el càrrec de mans de Montse Pérez i Xavier Castillo, respectivament. Per la seva banda, els Urgellencs tenen ara un Baró, Miquel Fernández, que substitueix Rosa M. Flores. Respecte als Xeics moros, aquest any són Ramon Peret (Banu-Hud), Jordi Iñiguez (Al·leridís) i Miquel Freixa (Musa), que relleven els seus companys de comparsa Joana Moreno, Josep M. Argemí i Montse Vives. La cerimònia ha continuat amb el canvi d’Abanderat cristià, càrrec que recau aquest any en Josep Prior (Anglesola) en substitució de Fèlix Villahoz (Urgellencs). Després ha estat el torn del Raia moro, Enric Martí dels Banu-Hud, que ha rellevat Eddie Cámara (Musa).

Finalment, s’ha produït el relleu més esperat i moment àlgid de l’acte: el traspàs de poder dels líders d’ambdós bàndols en què els nous dirigents han jurat solemnement que conduiran els seus respectius bàndols cap a la victòria per aconseguir el domini de Madina Larida. Pel que fa als cristians, la comtessa Arsenda de Cabrera (Mireia Puig) ha cedit la seva espasa i la responsabilitat de la victòria a la líder cristiana Rosa Mostany dels Anglesola. La nova Comtessa serà l’encarregada, el proper mes de maig, de dirigir l’entrada a la ciutat de les tropes cristianes a fi de reconquerir una Lleida que es trobarà sota domini sarraí. Respecte al bàndol moro, Antònia Godia ha traspassat el seu càrrec a Jordi Amarillo, Caïd musulmà que serà al capdavant de les tropes mores que defensaran la ciutat en la propera batalla entre moros i cristians.

Després dels diferents relleus, la cerimònia ha continuat amb els parlaments de les autoritats presents, seguit de la desfilada final de tots els càrrecs. La celebració del Mig Any Fester s’ha traslladat a continuació al restaurant Alari, on s’ha realitzat un dinar de germanor entre tots els festers i festeres.

CÀRRECS 2008

Caïd: Jordi Amarillo ( Banu-Hud)
Comtessa Rosa Mostany (Anglesola)

BÀNDOL MORO

Banu-Hud
Raia: Enric Martí
Xeic: Ramon Joan Peret
Alam: Jaume Mur

Al·leridís
Xeic: Jordi Iñiguez
Alam: Laura Luengo

Musa
Xeic: Miquel Freixa
Alam: Montse Gallardo

BÀNDOL CRISTIÀ

Anglesola
Abanderat Josep Prior
Baronessa: Rosa Bonjoch
Penó: Josep Lluís Huete

Pallaresos
Baronessa: M.Dolors Planellas
Penó: Judit Bádenes

Urgellencs
Baró: Miquel Fernández
Penó: Joan Pall