Presentacióde les Noces Reials a Barcelona

L’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida ha presentat avui a Barcelona la Recreació de les Noces Reials de Ramon Berenguer IV i Peronella que es farà aquest diumege, 28 de setembre, a l’esplanada de la Porta dels Apòstols de la Seu Vella.

La presentació ha tingut lloc al Palau dels Virreis o del Lloctinent de Barcelona, seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, i ha aplegat una representació de festers i festeres que, vestits amb la indumentària que s’utilitzarà en l’escenificació de diumenge, han volgut participar i contribuir en la difusió d’aquest acte. L’Associació va aprofitar la promoció de la representació per presentar a més, el Pa de Moros i Cristians que ha recuperat el Gremi de Forners de Lleida utilitzant la farina d’espelta, amb un origen anterior als 7.000 anys i l’utilitzada en l’elaboració del pa medieval. 

La recreació de les Noces Reials d’aquest diumenge comptarà, entre altres, amb la col·laboració de l’Associació Cultural Gastronòmica de Lleida “Lo Tall”, que farà una exposició dels plats medievals que se serviran al banquet, així com també oferirà una degustació d’un tastet medieval de cigrons amb llet d’ametlles. 

L’escenificació d’aquest enllaç es realitzarà a la Seu Vella a partir de les 11.00 hores del matí, amb l’obertura del mercat medieval. A les 12.00 hores està prevista l’arribada de nobles i convidats. Tot seguit, es recrearà la cerimònia de casament; unes esposalles d’allò més fidels a les que van tenir lloc l’any 1150 a Lleida i que van significar la constitució de la Corona d’Aragó. Després de les núpcies, es tornarà a l’esplanada de la Porta dels Apòstols, on els figurants recrearan el que fou el banquet nupcial.

Aquest casament té a més, una significació especial per a la Festa de Moros i Cristians de Lleida, ja que el seu origen es remunta als balls i celebracions que es van fer a la capital del Segrià després de la celebració del casament entre el Comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, i la princesa aragonesa Peronella.