Presentació a Lleida de la XV Festa de Moros i Cristians

La Festa de Moros i Cristians de Lleida escenificarà, per primer cop, les Ambaixades; uns textos que reciten cadascun dels ambaixadors d’ambdós bàndols (moro i cristià) i que són característics de totes les festes de moros i cristians que se celebren al territori espanyol però que la festa lleidatana mai havia incorporat. Aquesta serà una de les principals novetats de la Festa d’aquest 2010 que ha estat presentada, aquest matí, per la regidora de Cultura, Montse Parra, que ha estat acompanyada en l’acte del president de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Joan Gomis, la vicepresidenta de l’Associació, Teresa Mayoral i la Saïda mora d’enguany, Pilar Canadell. Tant la regidora com els membres de l’Associació han volgut destacar la bona salut de la què gaudeix la festa que celebra quinze anys en aquesta edició.

Les Ambaixades s’interpretaran dissabte, 15 de maig a les 19 hores, a la Plaça de la Paeria i seran uns textos únics per a l’ocasió ja que, a diferència de les altres festes de moros i cristians que tenen unes ambaixades que daten, normalment, del segle XIX i que es reprodueixen any rere any; en el cas lleidatà la intenció es escriure textos nous cada any. Aquesta, juntament amb l’allargament de la festa que passa a celebrar-se durant 2 dies, és una de les novetats de l’edició d’enguany. Una edició que oferirà a més, la possibilitat de gaudir de la desfilada de gala del diumenge des d’una posició privilegiada; una iniciativa que ha estat concebuda per donar una major facilitat per viure un dels moments àlgids de la festa, sobretot, pensant en la gent gran i en les persones amb dificultats de mobilitat. Per aquest motiu, l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida ofereix 500 cadires de lloguer ubicades, bàsicament, a l’Avinguda de Blondel. Unes localitats que poden reservarse a Turisme de Lleida i a la floristeria del carrer Cavallers, Flors Bambú. Cal dir que aquesta possibilitat de poder visionar un dels actes més espectaculars del programa de la Festa de Moros i Cristians de Lleida estant còmodament assegut ha despertat gran interès entre diferents col·lectius i entitats que ja han començat a reservar la seva plaça pel proper diumenge. Pel que fa al preu de la cadira, aquest ha quedat establert en 3 euros per seient.

El programa de la XV Festa de Moros i Cristians començarà dissabte, 15 de maig a les 11.00h, amb un esmorzar medieval a la Plaça Sant Joan. A primera hora de la tarda (17.00h) es farà un assaig infantil i un berenar al Pati de les Comèdies i a les 19.00h se celebrarà la recreació de les Ambaixades a la Plaça de la Paeria. La celebració continuarà diumenge amb el dia gran de la Festa que s’iniciarà a les 12.00h amb l’Entrada Infantil que baixarà pel carrer Cavallers, des del Roser, fins a la Plaça Sant Joan. A les 12.30h es presentaran les bandes de música a la plaça Sant Joan; unes bandes que interpretaran marxes mores i cristianes. Per la tarda, les sis comparses es concentraran a les 18.00h a la Porta del Lleó de la Seu Vella per iniciar l’Entrada de Gala que baixarà pel carrer Cavallers, Blondel, fins a la Rambla de Ferran. Al vespre, i a partir de les 21.30h, la Seu Vella es transformarà en el camp d’una cruenta batalla entre els dos bàndols pel domini de la ciutat. Els moros, sota el comanament de la Saïda Musa, defensaran la possessió de Madina Larida; un domini que ostenten des de l’any passat. Per la seva banda, els cristians liderats pel capità Ermengol VI, entraran a la ciutat per reconquerir-la i rebatejar-la amb el nom d’Ilerda.


PROGRAMA XV FESTA DE MOROS I CRISTIANS DE LLEIDA

Dissabte 15 de maig

11.00 hores. Esmorzar Medieval a la plaça Sant Joan.
17.00 hores. Assaig infantil i berenar al Pati de les Comèdies.
19.00 hores. Recreació de les Ambaixades a la Plaça de la Paeria.

Diumenge 16 de maig

12.00 hores. Entrada infantil. Carrer Cavallers i Carrer Major fins la plaça Sant Joan.
18.00 hores. A la porta del Lléo. Inici de l’Entrada de Gala.
21.30 hores. Escenificació de la Batalla de Moros i Cristians. Plaça de la Sardana de la Seu Vella.