Pallaresos i Al·leridís prenen les capitanies de Moros i Cristians

Els Pallaresos, per part dels cristians, i els Al·leridís, per la banda dels moros, ostenten des d’avui mateix les capitanies dels Moros i Cristians lleidatans. Els nous líders d’ambdós bàndols han assumit aquest poder simbòlic aquest matí a la Seu Vella, on s’ha produït l’Acte Solemne de Relleu de Capitanies que ha significat el traspàs de poder entre càrrecs sortints i entrants de la Festa de Moros i Cristians de Lleida.

El nou Capità Cristià dels Pallaresos, Jordi Branchadell, que pren el nom de Comte Hug Roger III i el nou Caid Moro dels Al·leridís, Ferrran Suñé, han agafat el testimoni dels capitans de la Festa fins avui, Rosa Mostany dels Anglesola i Jordi Amarillo dels Banu-Hud, que han traspassat simbòlicament el seu poder i el seu càrrec aquest migdia a la Seu Vella dins de la celebració del Mig Any Fester.

El relleu dels càrrecs de la Festa de Moros i Cristians de Lleida s’ha iniciat puntualment a les 12.00h amb l’entrada dels càrrecs sortints. La comitiva, encapçalada pels vigents capitans, ha iniciat una desfilada des de la porta del claustre de la Seu Vella fins a situar-se al presbiteri, lloc on esperaven els nous càrrecs. L’ordre del relleu s’ha realitzat seguint estrictament el protocol de la Festa aprovat l’octubre del 2006. En primer lloc s’han rellevat els Penons cristians. Lucía Escalona (Anglesola), Javier M. Castillo (Pallaresos) i Miki Soriano-Montagut (Urgellencs) han substituït Josep Lluís Huete (Anglesola), Judith Badenes (Pallaresos) i Joan Pallé (Urgellencs), respectivament. Tot seguit ha arribat el torn dels Alams moros. Encarna Pach (Al·leridís) i en representació de Neus Gimeno, Aida Sentís (Banu-Hud) i Flora Vinaixa (Musa) han agafat el testimoni de Laura Luengo (Al·leridís), Jaume Mur (Banu-Hud) i Montse Gallardo (Musa). A continuació s’ha produït el canvi de Baronesses i Barons cristians i posteriorment, els Xeics moros han traspassat el càrrec. Pel que fa als cristians les noves Baronesses són Antonieta Oliva (Pallaresos), Ramona Salla (Anglesola) i Roser Carulla (Urgellencs) que agafen el càrrec de mans de Rosa Bonjoch (Anglesola), M.Dolors Planellas (Pallaresos) i Miquel Fernández (Baró Urgellenc). Respecte als Xeics moros, aquest any són Carmina Pardo (Al·leridís), Eugènia Martínez (Banu-Hud) i Xavier Martin (Musa) que relleven els seus companys de comparsa Jordi Iñiguez (Al·leridís), Ramon Peret (Banu-Hud) i Miquel Freixa (Musa). La cerimònia ha continuat amb el canvi d’Abanderat Cristià, càrrec que enguany recau en Montse Teixidó (Pallaresos) en substitució de Josep Prior (Anglesola). Després ha estat el torn de la Raia Mora, Carme Casals dels Al·leridís que ha rellevat Enric Martí dels Banu-Hud.

Finalment s’ha produït el relleu més esperat i moment àlgid de l’acte: el traspàs de poder dels líders d’ambdós bàndols, moment en què els nous dirigents han jurat solemnement que conduiran els seus respectius bàndols cap a la victòria per aconseguir el domini d’Ilerda. Pel que fa als cristians, la comtessa Elisenda d’Anglesola (Rosa Mostany) ha cedit la seva espasa i la responsabilitat de la defensa de la ciutat al Capità Cristià dels Pallaresos; el Comte Hug Roger III, darrer Comte del Pallars (encarnat per Jordi Branchadell). Respecte al bàndol moro, Jordi Amarillo dels Banu-Hud ha cedit el seu càrrec a Ferran Suñé, Caid sarraí dels Al·leridís que el proper mes de maig dirigirà les tropes mores que entraran a la ciutat per reconquerir-la, alliberar-la del domini cristià i fer que Lleida torni a anomenar-se Madina Larida.


Després dels diferents relleus, la cerimònia ha continuat amb els parlaments de les autoritats presents: el delegat de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo; el vicepresident de la Diputació de Lleida, Josep Presseguer; l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; i finalment, el president de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Joan Gomis. Unes paraules que han donat pas a la desfilada final de tots els càrrecs per la nau central i el claustre de la Seu Vella. 

Tot seguit, la celebració del Mig Any Fester s’ha traslladat al restaurant Neoparc, lloc on tots els festers i festeres han gaudit d’un dinar de germanor que ha posat punt i final a la celebració del Mig Any Fester.