Pallaresos i Al·leridís prenen el relleu d’Anglesola i Banu-Hud

El nou Capità Cristià dels Pallaresos, Oriol Yuguero, ha jurat aquest matí liderar les tropes cristianes per reconquerir Madina Larida, una ciutat que des del passat mes de maig es troba sota domini de les tropes mores. Un jurament que Yuguero intentarà complir enfrontant-se amb les intencions del nou líder moro, Antoni Aluja, Caid dels Al·leridís, que comanarà les tropes sarraïnes que ocupen la ciutat des de la passada Festa de Moros i Cristians de Lleida.

El relleu dels càrrecs de la Festa de Moros i Cristians de Lleida s’ha iniciat puntualment a les 13.00h a la Seu Vella amb l’entrada dels càrrecs sortints que han desfilat des del claustre de la Seu Vella fins al presbiteri on esperaven els nous càrrecs, passant entre un nombrós públic. L’ordre del relleu s’ha realitzat seguint estrictament el protocol de la Festa aprovat l’octubre del 2006. En primer lloc s’han rellevat els Penons cristians. Així, Teresa Alcaine (Anglesola), Maritza Pantoja (Pallaresos) i José Antonio García (Urgellencs) han substituït Joan Carles Buil (Anglesola), Glòria Manuel (Pallaresos) i Joan Pere Molinas (Urgellencs), respectivament.Tot seguit ha arribat el torn dels Alams moros. Maria Cucurull (Al·leridís), Clàudia Casanova (Banu-Hud) i Maria Font (Musa) han rebut el poder de mans d’Àngels Badia (Al·leridís), Divina Bernaus (Banu-Hud) i Gerard Villar (Musa).

A continuació s’ha produït el canvi de Baronesses i Barons cristians i, posteriorment, els Xeics moros han traspassat el càrrec. Pel que fa als cristians, el nou Baró dels Urgellencs és Juanjo Villahoz en substitució de Mercè Rodríguez. Emili Sanz serà el Baró dels Anglesola en el lloc de la Rosa Gou i, finalment, Jordi Branchadell exercirà de Baró del Pallaresos en lloc de Teresa Mayoral.

Respecte als Xeics moros, aquest any són Pere Bosch, Jaume Mur i Carme Almenara que relleven els seus companys de comparsa Pilar Mir (Al·leridís), Josep Oriol (Banu-Hud) i Èlia Villar (Musa). La cerimònia ha continuat amb el canvi d’Abanderat Cristià, càrrec que enguany recau en Guiomar Masip dels Pallaresos que substitueix Sergi Jurado dels Anglesola. Després ha estat el torn del Raia Mora dels Al·leridís, Vicente Luengo, que ha rellevat Patrícia Fernández dels Banu-Hud.

L’acte l’ha tancat el relleu més esperat produint-se així el moment àlgid de l’acte amb el traspàs de poder dels líders d’ambdós bàndols, moment en què els nous dirigents han jurat solemnement que conduiran els seus respectius bàndols cap a la victòria per aconseguir el domini de Lleida. Pel que fa als cristians, Bernat I Senyor d’Anglesola, encarnat per Josep Pijuan, ha cedit el poder al nou Capità Cristià, Oriol Yuguero, de la comparsa Pallaresos. Finalment, el Caid Solyman ibn Hud dels Banu-Hud, Andreu Fernández, ha cedit el testimoni a Antoni Aluja de la comparsa Al·leridís.

Ja per acabar, les autoritats presents han volgut dirigir unes paraules a l’auditori i Joan Gomis, expresident de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians, ha pres la paraula en primer torn per agrair el suport rebut per part de festers, col·laboradors i entitats durant aquests anys en que ha ostentat el títol de president i ha aprofitat el Mig Any Fester per acomiadar-se i donar el relleu a Tere Mayoral; Pep Tort, director del Consorci del Turó de la Seu Vella, ha reconegut el compromís de la Festa amb el Patrimoni cultural de la ciutat com la Seu Vella i el Centre Històric; Miquel Padilla, vicepresident de la Diputació de Lleida, ha donat les gràcies als festers per un espectacle històric, de tradició i color que recupera la primera festa de Moros i Cristians celebrada a Catalunya i que ens situa en el mapa cultural; Montse Parra, regidora de cultura, ha felicitat els festers per l’escenificació del Mig Any i per la Festa del Maig i ha encoratjat la nova presidenta, Tere Mayoral, a fer gran la festa; i Joana Ortega, vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya, ha destacat el treball d’immersió en la història i ha assenyalat que en aquesta festa es fan pal·lesos els valors del poble català: treball en equip, lluita, esforç, compromís i rigor.

La Jornada ha acabat amb un dinar de germanor fester en un restaurant de la ciutat de Lleida