Musa i Urgellencs lideraran les tropes en la Festa de Moros i Cristians 2013

La Festa de Moros i Cristians de Lleida ha celebrat avui, diumenge dia 18 de novembre, el seu Mig Any Fester a la Seu Vella amb l’acte solemne de Relleu de Capitanies i Càrrecs. Teresa Mayoral, presidenta de l’Associació, ha agrait la col·laboració de tots els que fan possible la festa, i ha animat tothom a plantar cara a la crisi mantenint la il·lusió per aquesta manifestació festera de recreació històrica. Per la seva banda, el director del Turó de la Seu Vella, Pep Tort, ha recordat emotivament els primers anys de la Festa en els que va estar especialment implicat en la seva organització.

La tinent d’alcalde, Marta Camps ha felicitat a l’Associació per la seva capacitat d’incorporar novetats contínuament, esforç que enriqueix la Festa. L’acte ha estat amenitzat per la música d’Ilerband i la formació de música tradicional Cobla Quartana, que entre el seu repertori han interpretat la Marxa de Moros i Cristians de Lleida.

La ciutat, en mans dels cristians des del passat mes de maig, ha reorganitzat les seves forces i en aquesta ocasió seran les comparses dels Urgellencs i els Musa, les que assumiran les capitanies dels bàndols cristià i moro, respectivament, que s’enfrontaran el proper mes de maig de 2013, per retornar la ciutat al domini moro, tal com marca la tradició d’alternança en la victòria, una de les singularitats de la festa lleidatana. Així doncs, els cristians lluitaran sota el comandament únic del comte Xavier Cereza i el seu abanderat David Montalà –dels Urgellencs– qui lideraran les tropes del propis Urgellencs (amb el baró Miquel Àngel Soriano-Montagut i la penó Mercè Rodríguez), els Anglesola (amb la baronessa Antònia Hidalgo i el penó José Maria Secaduras) i els Pallaresos (amb la baronessa Esther Bàdenes i la penó Antonieta Oliva).

Mentres, el bàndol moro capitanejat per la saïda Montse Vives i la raia Paquita López –dels Musa– unirà les seves forces comptant amb la xeic Remei Solé i el seu alam Pau Cabiscol (dels Musa), el xeic Sebastià Baiget i l’alam Anna Manzanares (dels Al·leridis) i el xeic Olga Garcia i l’alam Marinela Ungureanu (dels Banu-Hud).

EL MIG ANY FESTER El Mig Any Fester és un acte de compromís amb la Festa i suposa el relleu de l’honor i de representació dels que han estat capitans i càrrecs durant l’any i dels que comencen la seva responsabilitat més gran amb la festa.

El Protocol de l’acte s’inicia amb l’entrada per la porta central de la nau dels càrrecs sortints, seguint l’ordre de l’entrada de l’any següent i situant-se al presbiteri. Mentrestant els nous càrrecs s’esperen a peu de creuer. L’ordre del relleu ve establert pel protocol de la Festa i situa en primer lloc els Penons i Alams. Després les Baronesses o Barons i els Xeics. Seguidament, l’Abanderat o Abanderada i el o la Raia. Finalment, es produeix el relleu del Comte o Comtessa i el Caid o la Saïda.

Relació de relleus en CAPITANIES I CÀRRECS

COMPARSES CRISTIANES

CAPITANIA URGELLENCS

COMTE
Entra: Xavier Cereza Ribera (Urgellencs)
Surt: Oriol Yuguero (Pallaresos)

ABANDERAT
Entra: David Montalà Palau (Urgellencs)
Surt: Guiomar Masip (Pallaresos)

BARÓ
Entra: Miquel Àngel Soriano-Montagut Moreno
Surt: Juanjo Villahoz

PENÓ
Entra: Mercè Rodríguez Vicent
Surt: José Antonio García

ANGLESOLA

BARONESSA
Entra: Antònia Hidalgo Sánchez
Surt: Emili Sanz

PENÓ
Entra: José Maria Secaduras Lozano
Surt: Teresa Alcaine

PALLARESOS

BARONESSA

Entra: Esther Bàdenes Romà
Surt: Jordi Branchadell

PENÓ
Entra: Antonieta Oliva Aleu
Surt: Maritza Pantoja

COMPARSES MORES

CAPITANIA MUSA

SAÏDA
Entra: Montse Vives Julinés
Surt: Antoni Aluja (Al·leridís)

RAIA
Entra: Paquita López Laguna
Surt: Vicente Luengo (Al·leridís)

XEIC
Entra: Remei Solé Peral
Surt: Carme Almenara

ALAM
Entra: Pau Cabiscol Majós Surt:
Maria Font

AL·LERIDIS

XEIC
Entra: Sebastià Baiget Gaya
Surt: Pere Bosch

ALAM
Entra: Anna Manzanares Guarnizo
Surt: Maria Cucurull

BANU-HUD

XEIC
Entra: Olga García Giménez
Surt: Jaume Mur

ALAM
Entra: Marinela Ungureanu Baltac
Surt: Clàudia Casanova