Multitudinaria Festa de Moros i Cristians

La ciutat de Lleida va viure, diumenge 17 de maig, una de les Festes de Moros i Cristians més multitudinàries dels darrers anys. 

Les tropes mores, encapçalades pel Caid Almudèfar, han reconquerit la Seu Vella al bàndol cristià liderat pel Comte Hug Roger III de Pallars-Mataplana i Cardona, últim Comte del Pallars i Senyor d’Urtx.

Els Al·leridís, els Banu-Hud i els Musa són enguany els senyors de la ciutat, prenent el torn a les comparses cristianes (els Anglesola, els Urgellencs i els Pallaresos) que van governar durant el darrer any. Aquesta escenificació de les lluites entre moros i cristians és singular a Lleida perquè la victòria s’alterna de manera que un any guanyen els moros i el següent els cristians.

Les novetats més destacades d’aquesta edició: la implicació i presència dels Pallars a la desfilada del bàndol cristià. La presència dels escuts del Castell de Mur; la participació dels fallaires d’Isil; la redacció dels Parlaments de Batalla per part de l’escriptor Pep Coll; i la visita d’un autocar de pallaresos fletat des d’aquesta comarca de muntanya.

Pel que fa al concurs de bandes de música amb que ha culminat la desfilada infantil matinal, ha tingut com a guanyadores La Unió Musical San Diego de Lloc Nou d’En Fenollet amb la peça musical Xamarcai (pel bàndol cristià); i la Unió Musical la Pobla del Duc amb l’obra Al Hakem (pel bàndol moro).

La diada ha seguit amb el dinar fester on sis-centes persones, entre festers, amics i músics han gaudit de les marxes mores i cristianes; fins a la tarda, quan les comparses i els seus boats s’han traslladat a la Seu Vella per recórrer la ciutat en formació. Un dels moments àlgids de la desfilada ha estat el pas del Caid Almudèfar pujat en un dromedari. En previsió a l’afluència de públic, enguany s’han duplicat les cadires per veure la festa i ja s’anuncien més activitats i l’ampliació de la festa per a l’any vinent.

Al vespre, la batalla ha omplert de llum, música i color, les muralles de la Seu Vella per donar fi a una festa que, en paraules del seu president, Joan Gomis, s’ha congratulat per la bona acollida que té la festa lleidatana i ja es pensa en ampliar les activitats amb altres actes durant el dissabte, amb els que la festa guanyaria en número de gent i atractiu turístic.