Moros i Cristians de Lleida, a les Festes d’Ontinyent

Una trentena de membres de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida van viatjar ahir a Ontinyent (València) amb motiu de la celebració del 150è aniversari de les festes de moros i cristians de la capital de la comarca de la Vall d’Albaida. Els festers lleidatans, convidats pels organitzadors de la festa valenciana, van visitar una ciutat que ja està preparada per viure la gran festa que comença avui i és perllongarà fins diumenge (tot i que des de principis de juliol que se celebren actes per commemorar aquest aniversari). 

La visita dels festers lleidatans es fruit de l’estreta relació que existeix entre l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida i l’associació encarregada de muntar la festa a Ontinyent. I és que, de fet, van ser els festers d’Ontinyent els que van ajudar a endegar la Festa de Moros i Cristians de Lleida, recuperada ara fa quinze anys. Així, els moros i cristians de Lleida van tenir uns excel·lents mestres, ja que la tradició festera d’Ontinyent es remunta al 1860, data en què es va iniciar la rememoració de la conquesta cristiana de la vila i les lluites contra les tropes musulmanes. Una festa que té en l’Entrada de tropes a la ciutat i en les Ambaixades els seus actes més multitudinaris d’una celebració declarada d’interès turístic nacional.

L’acte d’ahir a Ontinyent és una de les múltiples activitats que l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida realitza durant l’Any Fester; un any que va iniciar-se el passat mes de juny i que, tot i tenir com a actes destacats el dia de la Festa al maig, el Mig Any Fester al novembre i les Noces Reials de Ramon Berenguer IV i Peronella al setembre, està replet d’actes com sortides, dinars, intercanvis o desfilades arreu destinades a donar a conèixer la Festa de Moros i Cristians de Lleida.