L’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida va apadrinar, ahir al vespre a la sala d’actes de la Biblioteca Pública, la presentació a Lleida del llibre de l’historiador alacantí Josep-David Garrido “Vida i Regnat de Martí I”. Garrido, doctor en història per la UAB, va presentar la seva darrera obra literària que se centra en qui fou l’últim rei de la nissaga dels comtes de Barcelona, Martí I, conegut amb l’apel·latiu de “l’Humà”. L’acte, que va ser conduït pel president de l’Ateneu Popular de Ponent, Xavier Eritja, va comptar amb l’assistència de nombrosos membres de la festa de Moros i Cristians, ja que l’autor és un vell conegut de la festa amb la què ha col·laborat en diverses ocasions amb l’elaboració de textos.
El llibre de l’historiador Josep-David Garrido surt, precisament, en el moment en què es commemoren els sis-cents anys de la mort del rei Martí I, l’últim rei del Casal de Barcelona. L’obra, editada per Rafael Dalmau Editor, ens endinsa en una part de la nostra història i ens aclareix el com i el perquè del desenllaç d’un pacte que ha marcat un abans i un després. Secundogènit de Pere III, Martí (1356-1410) fou l’últim rei de la nissaga dels comtes de Barcelona. La historiografia moderna l’ha anomenat “l’Humà”. Pel seus contemporanis, però, fou el monarca “Eclesiàstic”. No nasqué per a ser rei i n’esdevingué a la maduresa. De tarannà extremadament religiós, Martí I representa la contraposició als valors culturals prehumanistes del seu germà i predecessor, Joan I. Com a governant, no va poder tallar la violència de les bandositats aragoneses i valencianes, però va aconseguir unir Sicília a la Corona catalano-aragonesa i derrotà la resistència sarda. El seu record ha estat marcat per la seva indecisió a l’hora de designar successor, la qual cosa significà l’entronització de la dinastia castellana dels Trastàmara als Països Catalans i Aragó.
L’autor
Josep-David Garrido i Valls (Alacant, 1965), historiador, col·laborador assidu de premsa escrita i, de vegades, també dramaturg. És doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, on també ha exercit la docència en Paleografia i Diplomàtica. En l’actualitat compagina la recerca històrica amb l’activitat literària i el periodisme cultural, sobretot com a crític de música clàssica i de teatre al migjorn valencià. Amb Rafael Dalmau Editor ha publicat “Jaume I i el regne de Múrcia” (1997 i 2006), “La conquesta del sud valencià i Múrcia per Jaume II (2002)” i “La Batalla de Almansa” (2008). Com a autor de teatre historicista, cal destacar la seva obra “El naixement de Jaume I”, estrenada en 2008 i publicada el mateix any per l’Institut d’Estudis Catalans en commemoració del vuitè centenari de la naixença del rei català conqueridor de Mallorca, València i Múrcia.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.