Molta dansa i alta participació a les Noces Reials

La dansa jueva, mora i cristiana dels grups Ateneu Popular de Ponent i Mirat al Sharq; i l’esperat Ball Parlat de Moros i Cristians de Lleida, a càrrec de l’Esbart Arrels de Lleida i la mateixa Associació de Moros i Cristians, han estat els protagonistes al festejos de la recreació històrica de les Noces Reials de Ramon Berenguer IV i Peronella aquest matí al Castell del Rei – La Suda al Turó de la Seu Vella. Tere Mayoral, presidenta de l’Associació, ha destacat la consolidació que aquest acte cultural i festiu al calendari fester de l’entitat i al programam de les Festes de Tardor. L’afluència de public ha obligat la Guàrdia Urbana a tancar l’accés de vehicles al Turó de la Seu Vella. En aquesta ocasió, Emili Sanz i Àngels Rodellar han estat Ramon Berenguer IV i Peronella, respectivament.

A mig matí les comparses de la festa: Al·leridís, Musa, Banu-Hud, Pallaresos, Anglesola i Urgellencs han obert les diferents parades del mercat on es podia esmorzar pa amb embotit o dolços; també es podia visitar la cova de les bruixes o comprar alguna planta aromàtica o decorativa. Sempre amb la moneda Peronella que es podia adquirir a la Casa de Canvi que havia instal·lat la festa al recinte. Llavors la plaça s’ha omplert de nobles, dames de la cort, templers, joglars, monjos, soldats, moros, cortesanes, bruixes…

L’esdeveniment, organitzat per l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, s’ha iniciat a les 10.30 hores al Castell del Rei-la Suda, al mateix emplaçament on va tenir lloc el casament entre el comte i la princesa que va donar lloc al naixement de la Corona d’Aragó l’any 1150. Cal destacar que és en les cròniques d’aquest casament que es recull la primera referència a la representació teatral d’un combat entre moros i cristians dins dels actes de celebració.