Lleida ja te un pa de Moros i Cristians

L’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida i el Gremi de Forners de Lleida van presentar ahir, 23 de setembre, el Pa de Moros i Cristians creat i elaborat per l’esmentat gremi per col·laborar amb la popular festa de cultura popular. A la presentació hi van assistir la regidora de Comerç, Mercats i Consum, Dolors Arderiu; el president de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians, Joan Gomis i el president del Gremi de Forners de les terres de Lleida, Manel Llaràs. 

El Pa de Moros i Cristians és un pa medieval que s’ha elaborat tenint en compte els gustos actuals. El producte s’ha fet amb blat d’espelta, un tipus de blat que ja no s’utilitza avui en dia per fer pa, ja que és un blat que no dóna prou rendiment comercial i per tant, tot i que encara es conrea, no és el tipus de cereal que s’utilitza per fer aquest aliment bàsic. Tot i així, l’espelta és la varietat de blat més antiga que existeix, amb una existència que es data en uns 7.000 anys. Pel que fa a la forma d’elaboració, cal dir que es tracta d’una elaboració totalment artesanal i feta mà, tal i com es feia a l’època medieval. La forma del pa, extreta d’escrits, tapissos i cuadres medievals, és rodona, plana i amb una creu cristiana. 

Amb aquesta iniciativa l’Associació de la Festa i el Gremi de Forners col·laboren perquè aquest pa s’identifiqui no només amb la Festa sinó també amb la ciutat de Lleida.