Les Festes de Maig Viuran el Ball de Moros i Cristians

Un ball parlat de moros i cristians serà representat el proper mes de maig durant el seguici de la pròxima Festa Major juntament amb els gegants, capgrossos, lo Marraco i els grups habituals de cultura popular. Aquest és l’anunci que l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida i l’associació cultural Aurembiaix van fer ahir a l’IMAC durant la presentació del projecte de recuperació d’aquest ball que és el primer que es recupera a Catalunya i que és el precedent de la Festa de Moros i Cristians lleidatana.

Aquesta manifestació de cultura popular es va ballar per últim cop a Lleida al 1945. Es tracta d’una modalitat de teatre popular de carrer en el què es combina el teatre de text amb les evolucions coreogràfiques. En aquest sentit, Ramon Fontova, de l’associació Aurembiaix; va comentar durant la presentació que es farà una recreació actualitzada del ball a partir dels testimonis dels últims lleidatans que el van ballar, així com també de les notícies que es tenen d’aquesta activitat festiva, informacions que es remunten al segle XVIII. 

Pel que fa a l’argument, aquest serà la simulació d’una lluita entre la creu cristiana i la mitja lluna musulmana, que sempre acaba en victòria pels primers gràcies a l’intercessió celestial. Cada bàndol estarà format per cinc soldats, juntament amb un ambaixador i el rei. En el ball hi participarà també un àngel i el dimoni.

La recreació teatral del ball va ser presentada per Jaume Belló i la coreogràfica per Xavi Pomés. Finalment, ahir a l’IMAC es van poder veure també la indumentària que s’ha confeccionat per l’ocasió i, alhora, es va poder escoltar la música que acompañarà aquest acte.