Joan Cal, Pregoner de la Festa 2010

La península que els àrabs van trobar i la que van deixar van ser l’objecte d’anàlisi del discurs que el pregoner de la Festa de Moros i Cristians, Joan Cal Sánchez, va pronunciar ahir al vespre a la nau central de la Seu Vella. Cal va abordar la influència musulmana en institucions, costums, arquitectura, jardineria i, en definitiva, en tota la societat peninsular i va elogiar la tasca de recuperació de tradicions culturals realitzada per institucions i associacions, com és el cas de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida. Durant el Pregó, el periodista va fer referència a l’important tasca realitzada per les entitats nascudes després de l’etapa franquista i que s’han dedicat a recuperar manifestacions culturals que durant la dictadura havien desaparegut.

Després del Pregó, va ser el torn dels parlaments que les autoritats presents a l’acte van realitzar davant el nombrós públic que omplia la nau central de la Catedral Vella. En primer lloc, el president de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Joan Gomis, va voler agrair la col·laboració de les institucions que, juntament amb la il·lusió dels festers han fet possible la celebració del quinzè aniversari de la Festa. Seguidament, va prendre la paraula el vicepresident de la Diputació de Lleida, Joan Presseguer; que va remarcar la doble sensibilitat que representa la Festa. Per una banda, la territorial, ja que les comparses porten noms de diferents territoris de les comarques lleidatanes i, per l’altra, la social, ja que la Festa uneix diferents cultures i tradicions. Finalment, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va felicitar l’Associació pel seus quinze anys i va remarcar la maduresa a la què la Festa havia arribat. Una festa que, en paraules de Ros, “és un referent a nivell peninsular de les festes de moros i cristians, sobretot, per la singularitat de la victòria que s’enduen, any sí any no, cadascun dels bàndols”.

A continuació, la celebració va continuar amb el tradicional Concert que, enguany, va córrer a càrrec de la Banda Municipal Ciutat de Fraga que va interpretar un total de nou peces, finalitzant la seva intervenció amb la interpretació de l’Himne de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida de Francisco Escartín.

El Pregó-Concert és una de les activitats de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida convertida ja en un clàssic. Un esdeveniment que combina dues manifestacions culturals i que ja ha comptat amb pregoners com l’alcalde Àngel Ros; la vicepresidenta del Congrés dels Diputats, Teresa Cunillera; la directora del Museu de Lleida, Montse Macià o l’historiador lleidatà, Xavier Eritja. Pel que fa a les orquestres, bandes com la Unió Musical de Benicarló; orquestres com la Simfònica del Conservatori de Lleida o l’Intèrpret o grups com Els Carreters han posat música a l’acte.