Festa de benvinguda I Jornades de Treball

Les comparses han celebrat la seva festa de Benvinguda de nous socis al pati del Roser. Aquest acte ha precedit les primeres jornades de treball de l’Associació, que s’han celebrat entre el dissabte 11, i el diumenge 12 de març.

Els Moros i Cristians de Lleida han tancat les jornades de treball d’aquest cap de setmana amb un assaig de la desfilada i una mostra de danses típiques d’altres festes homòlogues. L’acte del diumenge ha tingut lloc davant de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), on s’ha instal.lat la carpa cristiana i la haima mora de la festa amb fotografies i altres elements típics de les comparses. 

Als actes del diumenge, que han consistit en una xerrada sobre la funció dels caps d’esquadra el dia de la festa i un assaig de la desfilada, hi han assistit el president de la UNDEF, Paco López, i el vicepresident de la mateix entitat, Juan Antonio Martínez, juntament amb els representants de la festa lleidatana i nombrosos festers. 

Tant la xerrada teòrica (celebrada a l’IMAC) com la part pràctica (duta a terme a peu de carrer) han constituït una bona oportunitat per als festers de conèixer les peculiaritats de les festes de Moros i Cristians d’altres poblacions. Paco López ha estat l’encarregat de mostrar les bones pràctiques d’un cap d’esquadra el dia de la festa, així com les diferents variants d’aquest càrrec.

En aquest sentit, el president de la UNDEF ha destacat la importància del cap d’esquadra el dia de la festa: “El cap d’esquadra té al seu càrrec les files i ha de fer ostentació del seu poder, no per buscar l’aplaudiment sinó per donar realitat i força a la representació, perquè no s’ha d’oblidar que estem representant l’entrada triomfal de les tropes a la ciutat”.

Per la seva banda, Juan Antonio Martínez ha recordat que existeixen grans diferències entre els caps de les tropes mores i cristianes i que, evidentment, la forma de capitanejar-les ha de ser també diferenciada. En tots els casos, però, “el cap té l’obligació de controlar les seves files ja que ell és el cap visible del seu grup”. 

La Unión Nacional de Entidades Festeras (UNDEF) i el regidor de Cultura, Xavier Sáez, han inagurat el dissabte 11 de març les jornades de treball de Moros i Cristians de Lleida. L’acte ha girat al voltant de dos temes clau pel que fa a la festa lleidatana: els protocols festers i la responsabilitat dels càrrecs de la festa a nivell organitzatiu.

Xavier Sàez, encarregat d’obrir l’acte, ha recordat que Moros i Cristians de Lleida és la festa més antiga del món, malgrat tenir una de les entitats més joves. Sàez ha felicitat l’associació per la seva bona organització de protocols i ha afegit que és una de les entitats més envejades per la seva capacitat d’organització.