Emotiva obertura del 15è aniversari de Moros i Cristians

Un emotiu recordatori pels festers i festeres que aquest proper 2010 no podran compartir amb les comparses lleidatanes la XV Festa de Moros i Cristians, i un homenatge a totes les persones que han estat capitans o abanderats dels bàndols moro i cristià ha estat l’obertura del 15è aniversari de la Festa de Moros i Cristians durant la celebració, aquest migdia a la Seu Vella, del Mig Any Fester.

Així doncs, la nau central de la Seu Vella ha estat l’escenari del traspàs simbòlic de poder de les capitanies de la Festa que ha passat, per part dels cristians, dels Pallaresos als Urgellencs i, pel bàndol moro, dels Al·leridís als Musa. Els nous líders d’ambdós bàndols han assumit aquest poder simbòlic durant l’Acte Solemne de Relleu de Capitanies que ha significat el traspàs de poder entre càrrecs sortints i entrants de la Festa de Moros i Cristians de Lleida. 

El nou Capità Cristià dels Urgellencs, Jaume Aluja (Comte d’Urgell Ermengol VI), ha agafat el testimoni del Comte Hug Roger III dels Pallaresos (Jordi Branchadell). Una assumpció de poder que implica assumir el lideratge de les comparses cristianes durant el dia de la Festa per reconquerir la ciutat que va caure, en la darrera batalla de Moros i Cristians, a mans de les tropes mores. Així doncs, Aluja tindrà la responsabilitat d’aconseguir que Lleida torni a ser cristiana a partir del maig de l’any vinent. Pel que fa al bàndol moro, la responsabilitat de defensar la ciutat recaurà en mans d’una dona, la Saïda encarnada per Pilar Cañadell que assumirà el poder de mans del Caid Almudefar, Ferran Suñé. 

El relleu dels càrrecs de la Festa de Moros i Cristians de Lleida s’ha iniciat puntualment a les 13.00h amb l’entrada dels càrrecs sortints que han desfilat des del claustre de la Seu Vella fins al presbiteri on esperaven els nous càrrecs, passant entre nombrós públic. L’ordre del relleu s’ha realitzat seguint estrictament el protocol de la Festa aprovat l’octubre del 2006. En primer lloc s’han rellevat els Penons cristians. Ramona Salla (Anglesola), Rosa Maria Roselló (Pallaresos) i Jordi Soliva (Urgellencs) han substituït Lucía Escalona (Anglesola), Javier M. Castillo (Pallaresos) i Miki Soriano-Montagut (Urgellencs), respectivament.Tot seguit ha arribat el torn dels Alams moros. Sebastià Baiget (Al·leridís), Enric Martí (Banu-Hud) i Cristina Molins (Musa) han rebut el poder de mans de Neus Gimeno (Al·leridís), Aida Sentís (Banu-Hud) i Flora Vinaixa (Musa).

A continuació s’ha produït el canvi de Baronesses i Barons cristians i posteriorment, els Xeics moros han traspassat el càrrec. Pel que fa als cristians els nous Baró i Baronesses són Jesús Bernaus (Pallaresos), Mercè Barrachina (Anglesola) i Maria Villahoz (Urgellencs) en el lloc d’Antonieta Oliva (Pallaresos), Ramona Salla (Anglesola) i Roser Carulla (Urgellencs). Respecte als Xeics moros, aquest any són Marisa Pifarré (Al·leridís), Andreu Fernández (Banu-Hud) i Flora Vinaixa (Musa) que relleven els seus companys de comparsa Carmina Pardo (Al·leridís), Eugènia Martínez (Banu-Hud) i Xavier Martin (Musa). La cerimònia ha continuat amb el canvi d’Abanderat Cristià, càrrec que enguany recau en Caterina Argilés (Urgellencs) en substitució de Montse Teixidó (Pallaresos). Després ha estat el torn de la Raia Mora, Marta Roigé que ha rellevat Carme Casals dels Al·leridís.

Finalment s’ha produït el relleu més esperat i moment àlgid de l’acte: el traspàs de poder dels líders d’ambdós bàndols, moment en què els nous dirigents han jurat solemnement que conduiran els seus respectius bàndols cap a la victòria per aconseguir el domini d’Ilerda. Pel que fa als cristians, la comte Hug Roger III, darrer Comte del Pallars encarnat per Jordi Branchadell ha cedit la seva espasa i la responsabilitat de la conquesta de la ciutat al nou Capità Cristià dels Urgellencs; Jaume Aluja. Respecte al bàndol moro, Ferran Suñé, Caid sarraí dels Al·leridís ha cedit el seu càrrec a Pilar Cañadell, Saïda mora que serà l’encarregada de dirigir la defensa de la ciutat enfront a l’atac moro.


Després dels diferents relleus, la cerimònia ha continuat amb els parlaments de les autoritats presents que ha finalitzar amb les paraules del president de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Joan Gomis. Unes paraules que han donat pas a la desfilada final de tots els càrrecs per la nau central i el claustre de la Seu Vella. Amb un homentage a tots els capitans i abanderats dels quinze anys de festa, se finalitzat l’acte.

Tot seguit, la celebració del Mig Any Fester s’ha traslladat a l’Hotel Condes de Urgel on tots els festers i festeres han gaudit d’un dinar de germanor que ha posat punt i final a la celebració del Mig Any Fester.