Anglesola i Banu-Hud prenen el relleu d’Urgellencs i Musa

El nou Capità Cristià dels Anglesola, Josep Pijuan, ha jurat aquest matí liderar les tropes cristianes i defensar la ciutat enfront un possible atac sarraí. Una ciutat que va ser reconquerida pels cristians el passat mes de maig gràcies a la bona estratègia del seu predecessor, el Comte d’Urgell Ermengol VI (encarnat per l’Urgellenc Jaume Aluja) durant la darrera batalla lliurada a la Seu Vella. Així doncs, Pijuan tindrà la responsabilitat d’aconseguir que Ilerda segueixi sent cristiana. Una missió que xoca amb l’objectiu del nou Caid dels Banu-Hud, Andreu Fernández, que com a líder del bàndol moro i en substitució de la Saïda Musa Pilar Cañadell haurà de guiar les tropes sarraïnes en la reconquesta de la ciutat.

El relleu dels càrrecs de la Festa de Moros i Cristians de Lleida s’ha iniciat puntualment a les 12.00h amb l’entrada dels càrrecs sortints que han desfilat des del claustre de la Seu Vella fins al presbiteri on esperaven els nous càrrecs, passant entre un nombrós públic. L’ordre del relleu s’ha realitzat seguint estrictament el protocol de la Festa aprovat l’octubre del 2006. En primer lloc s’han rellevat els Penons cristians. Així, Joan Carles Buil (Anglesola), Glòria Manuel (Pallaresos) i Joan Pere Molinas (Urgellencs) han substituït Ramona Salla, Rosa Maria Roselló i Jordi Soliva, respectivament.Tot seguit ha arribat el torn dels Alams moros. Àngels Badia, Divina Bernaus i Gerard Villar han rebut el poder de mans de Sebastià Baiget (Al·leridís), Enric Martí (Banu-Hud) i Cristina Molins (Musa).

A continuació s’ha produït el canvi de Baronesses i Barons cristians i, posteriorment, els Xeics moros han traspassat el càrrec. Pel que fa als cristians, la nova Baronessa dels Urgellencs és Mercè Rodríguez en substitució de Maria Villahoz. Rosa Gou serà la Baronessa dels Anglesola en el lloc de la Mercè Barrachina i, finalment, Teresa Mayoral exercirà de Baronessa Pallaresa en lloc de l’actual Baró Jesús Bernaus.

Respecte als Xeics moros, aquest any són Pilar Mir, Josep Oriol Camps i Èlia Villar que relleven els seus companys de comparsa Marisa Pifarré (Al·leridís), Andreu Fernández (Banu-Hud) i Flora Vinaixa (Musa). La cerimònia ha continuat amb el canvi d’Abanderat Cristià, càrrec que enguany recau en Sergi Jurado dels Anglesola que substitueix Caterina Argilés (Urgellencs). Després ha estat el torn de la Raia Mora dels Banu-Hud, Patrícia Fernández que ha rellevat la Marta Roigé dels Musa.

Finalment s’ha produït el relleu més esperat i moment àlgid de l’acte: el traspàs de poder dels líders d’ambdós bàndols, moment en què els nous dirigents han jurat solemnement que conduiran els seus respectius bàndols cap a la victòria per aconseguir el domini de Lleida. Pel que fa als cristians, el Comte Ermengol VI dels Urgellencs (Jaume Aluja) ha cedit la seva espasa i la responsabilitat de la defensa de la ciutat al nou Capità Cristià dels Anglesola; Josep Pijuan dels Anglesola. Respecte al bàndol moro, la Saïda Musa Pilar Cañadell ha cedit el seu càrrec a Andreu Fernández, Caid dels Banu-Hud encarregat de dirigir l’atac per reconquerir Ilerda.