Ambaixades sense acord, demà hi haurà guerra

L’Ambaixadora Mora ha arribat aquesta tarda al Palau de la Paeria amb la intenció d’arribar a un acord amb el seu homòleg cristià que, com a bàndol amb el domini de la ciutat, es trobava al Palau de la Paeria. L’Ambaixador cristià (Sergi Jurado), acompanyat de l’alcalde Àngel Ros, ha defensat el domini d’Ilerda amb un discurs irònic i força incisiu que ha estat contestat amb molta ironia per l’Ambaixadora mora (Patricia Fernández) que, des de la plaça, ha demostrat estar a l’alçada de les circumstàncies. Així, s’ha establert un diàleg irònic que ha fet referències a punts importants de l’actualitat de la societat i la vida lleidatana, sempre en clau d’humor.Malgrat tot, després dels discursos no hi ha hagut acord entre els dos bàndols que estan decidits a lluitar pel domini de la ciutat en una batalla que es lliurarà demà al vespre la plaça de la Sardana de la Seu Vella. Un enfrontament en què es decidirà si Lleida continuarà sent Ilerda o bé, passa a ser Madina Larida. 

La recreació de les Ambaixades ha estat, sens dubte, el plat fort de la primera jornada de la XVI Festa de Moros i Cristians de Lleida que s’ha iniciat aquest matí amb la celebració d’un esmorzar a la plaça Sant Joan de Lleida que ha servit per escalfar motors. A primera hora de la tarda els infants de la festa han assajat la seva Entrada a la ciutat de demà al matí (que s’iniciarà al Roser i finalitzarà a la plaça Sant Joan), un acte que ha finalitzat amb un berenar popular.

La festa viurà demà el seu dia gran que començarà pel matí a les 12h amb l’Entrada infantil (Edifici del Roser, carrer Cavallers, carrer Major i plaça Sant Joan), i seguirà amb el concurs de bandes. Per la tarda, i després d’un dinar de germanor, les comparses es trobaran a la Seu Vella per iniciar, a partir de les 18h, l’Entrada de Gala a la ciutat. Una desfilada que baixarà pel carrer Cavallers, av. Blondel, Saracíbar, Arc del Pont i Rambla de Ferran. Al vespre (21.30h), les muralles de la Seu Vella seran l’escenari de la batalla que enfrontarà moros i cristians. Els sarrains, liderats pel Caid Yusuf, liderarà les tropes mores que entraran a la ciutat per reconquerir-la als cristians que, comandats per Bernat I Senyor d’Anglesola, defensaran la ciutat davant l’atac dels moros. El triomf serà pels atacants que faran d’Ilerda una ciutat mora que portarà el nom de Marina Larida.