Acte solemne de relleu de capitanies

La celebració del Mig Any Fester es va fer el proppassat 19 de novembre i va tenir com a acte central, l’Acte Solemne de Relleu de Capitanies. L’esdeveniment es va celebrar per onzena vegada a la Seu Vella i va comptar amb la participació de tots els festers i festeres de l’Associació de Moros i Cristians de Lleida, així com de les principals autoritats lleidatanes.

L’Acte Solemne del relleu de càrrecs es va iniciar puntualment a migdia. El Protocol va començar amb l’entrada per la porta del claustre de la nau central dels càrrecs sortints, seguint l’ordre d’entrada de l’any següent. Els càrrecs que havien de ser rellevats es van situar al presbiteri. Mentrestant, els càrrecs entrants es van esperar a peu de creuer. Des d’aquest moment, totes les entrades, relleus, i sortides van estar amenitzades per la música de la banda Unió Musical San Diego, la cobla Tarabalda, els Grallers de l’Almodí i els Carreters.

L’acte va continuar amb el relleu solemne dels tres Penons cristians i els tres Alams moros. El nous ostentadors del càrrec de Penó són: Josep M. Roigé Barberà (Urgellencs), Beni Pérez Peiró (Anglesola) i Ester Bádenes Romà (Pallaresos). Pel que fa als Alams, aquest any són: Xavier Martín Mostany (Musa), Lluís Fidel Serrat (Banu-Hud) i Montse Martí Serrando (Al·leridís). 

A continuació es va produir el relleu dels Barons i Baronesses cristians, seguits dels Xeics moros. Pel que fa al bàndol cristià, els nous càrrecs són: Rosa M. Flores Martín (Baronessa Urgellencs), Montse Pérez Peiró (Baronessa Anglesola) i Xavier Castillo Prieto ( Baró Pallaresos). Els nous Xeics moros són: Montse Vives Julinés (Musa), Joana Moreno Pérez ( Banu-Huds) i Josep M. Argemí Peirau (Al·leridís).
Tot seguit, va efectuar-se el relleu de l’Abanderat Cristià i del Raia Moro. El càrrec d’Abanderat va passar a mans de Félix Villahoz Ortega ( comparsa Urgellencs) i el de Raia va passar a Eddy Cámara Anadón ( comparsa Musa).

Finalment, i com a gran colofó, va arribar el relleu més esperat: el dels líders dels bàndols. En aquesta ocasió, i per primer cop en la història de la recuperada festa, són dues dones qui posseeixen els càrrecs amb un rang més alt. La líder dels Cristians és Mireia Puig Martínez. La Comtessa Cristiana, Arsenda de Cabrera, pertany a la comparsa dels Urgellencs i substituiex en el lloc a José Antonio Lara. Pel que fa al bàndol moro, aquest està encapçalat per Antonia Vila Linares. La Saïda prové de la comparsa Musa i va agafar el testimoni que li ha passat Josep Lluís Gázquez. Les dues líders van jurar solemnement conduir cadascun dels seus bàndols cap a la victòria en la batalla que es durà a terme el proper maig per aconseguir el domini de Marina Larida.

Després dels traspassos dels càrrecs, la cerimònia va proseguir amb els parlaments de les autoritats. En primer lloc es va dirigir al públic assistent Jaume Aluja, president de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians; després ho va fer Antoni Llevot, delegat de Cultura de la Generalitat, a continuació el torn de paraula fou per Isidre Gavín, president de la Diputació de Lleida, i finalment, Àngel Ros, Alcalde de Lleida va pronunciar unes paraules. A continuació es va clausurar l’Acte Solemne de traspàs de càrrecs començant amb la sortida en comitiva dels nous càrrecs; seguits pels càrrecs vells, després les bandes de música i les autoritats i finalment, tot el públic assistent.

La celebració del Mig Any Fester va continuar al restaurant Alari, on tots els festers i festeres van celebrar un dinar de germanor.