L’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida i l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix han endegat un projecte conjunt que consisteix en la recuperació del Ball de Moros i Cristians de Lleida. L’objectiu d’aquesta iniciativa és incorporar aquest espectacle a la Festa Major de la ciutat i aportar, d’aquesta manera, un nou element festiu que doti de, encara més contingut i lluïment, als actes més identificatius de la tradició festiva lleidatana. La importància d’aquesta dansa per l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida radica en que aquest Ball es considera l’antecedent directe de l’actual Festa de Moros i Cristians. Un patrimoni que es vol recuperar per les Festes de Maig de l’any vinent.
El Ball de Moros i Cristians de Lleida és un dels actes festius tradicionals que es feien a la ciutat per la Festa Major però que, per diferents motius, va deixar de celebrar-se. Un Ball amb una llarga tradició històrica que es troba documentada almenys des del segle XVIII i que es té constància que es realitzà per últim cop durant la Festa Major de Lleida del 1945. Es tracta d’un ball parlat que consisteix, com tots els actes d’aquesta mena, en representacions de teatre popular de carrer, àmpliament difoses antigament, sobretot a l’anomenada Catalunya Nova. Pel que fa als arguments, aquests solien abastar diverses temàtiques, des de vides de sants, recreació mitificada de fets històrics, sàtires quotidianes, lluites entre el bé i el mal, fets de bandolers (com els del popularíssim Serrallonga), etc.
En els balls parlats, els moviments coreogràfics i la música se situaven sempre al servei de la paraula i de l’argument de la representació, constituint així una forma pròpia dins del repertori d’espectacles de carrer que formen part de la tradició cultural catalana (com per exemple els balls de bastons, moixigangues, figuracions com els gegants o els cap-grossos, etc.). Habitualment, però, totes aquestes manifestacions festives solien compartir context d’exhibició, ja fos actuant per carrers i places en diverses festivitats (com les festes patronals) o en els seguicis rituals que es realitzaven durant les solemnitats ciutadanes (processons, acompanyant les autoritats o anunciant a la ciutat la celebració en qüestió).
Així doncs, l’Associació de la Festa de Moros i Cristians amb la col·laboració, en aquesta ocasió, de l’Associació Aurembiaix continua treballant per recuperar el patrimoni cultural tradicional d’arrel popular de Lleida amb l’objectiu de reincorporar-lo als actes festius i celebracions de la ciutat.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.