La presència dels moros a la ciutat de Lleida i l’empremta que la seva estada ha deixat ha ocupat el gruix del pregó de la Festa de Moros i Cristians 2012 que, aquest matí, ha fet l’actor del Pallars Carles Canut en un acte celebrat al Castell del Rei-la Suda. Canut ha parlat dels oficis característics dels moros lleidatans i dels carrers on els exercien, alguns dels quals encara existeixen avui en dia. El popular actor ha fet menció del mercat moro anomenat “Assoc” situat al carrer Almodí Vell i, tot seguit, ha volgut explicar algunes llegendes mores de la zona del Pallars que s’han transmès a través dels anys per tradició oral i ha dedicat una bona estona a narrar la coneguda “Llegenda de la Morisca” del seu poble natal, Gerri de la Sal, que es representa cada any a la població per la Festa Major segons l’adaptació que feta per l’escriptor pallarès Pep Coll.
Carles Canut (Gerri de la Sal, 1944) ha volgut agrair a l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida el fet d’haver estat escollit pregoner enguany. Canut s’afegeix així a la llista d’il·lustres pregoners que l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida ha escollit per fer el pregó. Una llista on hi figuren noms com el de Teresa Cunillera, Àngel Ros, Joan Viñas, Joan Cal, Pep Coll, Montse Macià, Xavier Eritja o Josep Pernau, entre altres.
Pel que fa al concert, l’audició ha corregut a càrrec de la Unió Musical de Villanueva de Gállego que, dirigida per Vicente Murillo Llop i amb prop d’una seixantena de músics, han ofert quatre grans peces començant per un pasdoble de concert de Ferrer Ferrán titulat “Al Centenario”. El concert ha seguit amb la peça Muralles de J.G. Gómez Deval amb tres parts diferenciades: la llegenda, el poder i la Passió. L’espectacle ha continuat amb el poema simfònic-descriptiu de José Ureña “Jaume I a Ontinyent” dividit en quatre parts: l’arribada del conqueridor a Ontinyent, la llegenda dels ciris, la Cort, l’Ontinyent i el Regne Cristià. Finalment, l’actuació ha finalitzat amb la peça “El Danzón núm. 2” d’Arturo Márquez i la marxa mora més emblemàtica dels moros i cristians lleidatans: el “Chimo”, del mestre Ferrero Pastor.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.