Pregó Concert de la Festa 2018

L’antiga església de Santa Maria de Gardeny, ubicada al recinte del castell Templer del Turó de Gardeny, ha estat l’escenari escollit enguany per celebrar el Pregó-Concert de la Festa de Moros i Cristians de Lleida. Unes dues centes persones s’han apropat fins al temple per gaudir de les paraules de la periodista lleidatana Ares Escribà, la pregonera d’enguany, com a preludi de la gran desfilada i batalla final que tindrà lloc el tercer cap de setmana de Maig.

La pregonera ha estat molt reivindicativa amb el paper de la dona dins la festa tradicional i a la societat en general. Des del primer moment, la periodista ha fet referència al fet que siguin dues dones les capitanes en aquesta edició i a més ha deixat clar que el sexe femení ha estat en un segon pla al llarg de la història i continua en molts àmbits de l’actualitat. Escribà ha desgranat el paper de la dona a la festa i també el fet que sigui única a alternar la victòria entre els dos bàndols participants. També s’ha mostrat orgullosa del seu pas per la festa, on hi va desfilar fa 16 anys a la comparsa dels Urgellencs i també de ser-ne la pregonera.

Després del pregó, seguint el guió, ha tingut lloc el concert de la banda de música Ilerband, que en el seu repertori compta amb marxes cristianes i mores. En el concert previst s’ha pogut escoltar una desena de peces, amb pasdobles, bandes sonores, sardanes i les esmentades marxes

Per cloure el concert la Ilerband ha interpretat la marxa mora Ximo, que els presents han acompanyat amb el tradicional moviment del pas moro.

El pregó enceta doncs la posada de llarg de la Festa dels Moros i Cristians de Lleida que viurà la seua màxima intensitat al mes de maig, amb el cap de setmana fester del 19 i 20 de maig. Hi ha estat present, entre d’altres autoritats, el tinent d’alcalde de la Paeria, Fèlix Larrosa. Altres pregoners de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida han estat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; la tinent d’alcalde Montse Parra, o l’actor Carles Canut, entre altres.