El bàndol moro, liderat pel Caid Yusuf, reconquerirà la ciutat cristiana d’Ilerda el proper cap de setmana després d’una batalla contra els cristians, dirigits per Bernat I d’Anglesola. La batalla posarà fi a l’intens cap de setmana que l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida viurà amb la celebració de la XVI Festa de Moros i Cristians. Una celebració que ha estat presentada aquest matí per la regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra, que ha estat acompanyada per la vicepresidenta de l’Associació, Tere Mayoral i els vigents capitans, Josep Pijuan (capità cristià dels Anglesola) i Andreu Fernández (caid moro dels Banu-Hud). Com a novetats d’enguany destaca el repartiment entre el públic, per part de la capitania cristiana, d’uns ventalls on, per una banda s’explica el conflicte que va tenir Bernat I senyor d’Anglesola amb el comte de Barcelona i, per l’altra, es descriu la composició del seguici de la capitania cristiana 2011. Durant la presentació s’ha volgut destacar també, la gran acollida que està tenint el lloguer de cadires per presenciar la desfilada des de l’avinguda Blondel.

Una de les parts més emblemàtiques de la celebració seran els parlaments satírics i de caràcter irònic que tindran lloc durant la festa. El primer serà durant les Ambaixades que es recreen el dissabte per la tarda a la plaça de la Paeria. Aquest és l’enclavament on els ambaixadors de cada bàndol es trobaran per, a través de la paraula, arribar a un acord pacífic i evitar la batalla per dominar la ciutat. L’acord resultarà impossible i, finalment i sempre amb to satíric, els ambaixadors es reptaran per retrobar-se l’endemà a les muralles de la plaça de la Sardana de la Seu Vella i lluitar per domini de la ciutat. L’altre parlament es produirà abans d’iniciar-se la batalla quan el narrador tractarà, amb to irònic també, com ha estat l’any de domini de la ciutat (enguany ha estat cristià).

Destacat serà també aquest 2011 el seguici que les diferents capitanies lluiran durant l’Entrada de Gala. Una comitiva que preveu reunir entre bandes de música, dansaires, comediants, grallers, festers i festers, i altres participants més d’un miler de persones. La festa, com ja ho va fer l’any passat, posa a disposició el lloguer de cadires a 3 euros per gaudir de la desfilada a l’avinguda Blondel. Els seients poden llogar-se a l’Oficina de Turisme de Lleida (C/ Major), Floristeria Bambú (C/Cavallers) i Gaudi Home (Plaça Ricard Vinyes).

Aquest any la celebració s’iniciarà el 14 de maig (dissabte) amb un esmorzar medieval a la plaça Sant Joan de Lleida (11.00h). Per la tarda, es farà un assaig infantil i un berenar també a la plaça Sant Joan que donarà pas a la recreació de les Ambaixades a la plaça Paeria (parlaments satírics entre els ambaixadors dels dos bàndols destinats a evitar l’enfrontament però que acaben sense acord i, per tant, quedant per la batalla de l’endemà). La Festa gran però, serà el 15 de maig (diumenge) a partir de migdia amb l’Entrada infantil pels carrers del casc antic de la ciutat i el concurs de bandes que finalitzarà a la plaça Sant Joan. Per la tarda, les comparses es citaran a la Porta del Lleó de la Seu Vella per iniciar, a partir de les 18h, l’Entrada a la ciutat amb una gran Desfilada de Gala en què les comparses que enguany ostenten la capitania (Anglesola i Banu-Hud) presentaran el seu seguici. Cap al tard (21.30h), les muralles de la plaça de la Sardana de la Seu Vella seran l’escenari dels parlaments del capità cristià, Bernat I (Senyor d’Anglesola) i el Caid de Madina Larida Soleyman ibn Hud. Uns parlaments que donaran pas a l’enfrontament entre moros i cristians que, en aquesta ocasió, portarà la victòria al bàndol moro finalitzant amb un any de domini cristià de la ciutat.

Programa 

Dissabte 14 de maig
11.00 h: Esmorzar popular a la plaça Sant Joan.
17.00 h: Assaig infantil i berenar a la plaça Sant Joan.
19.00 h: Recreació de les Ambaixades a la Plaça de la Paeria.

Diumenge 15 de maig
12.00 h: Entrada infantil, inici al carrer Cavallers, edifici del Roser, desfilada pels carrer Major de Lleida fins a arribar a la plaça Sant Joan.
12.30 h: Presentació de les bandes de música que interpretaran marxes mores i cristianes.
18.00 h: Concentració de les comparses a la Porta del Lleó de la Seu Vella. Inici de l’Entrada a la Porta del Lleó de la Seu, desfilada pel carrer Cavallers, Blondel, Saracíbar, Av. Madrid, fins a la Rambla de Ferran.
21.30 h: A les muralles de la plaça de la Sardana de la Seu Vella, parlaments d’en Bernat I, Senyor d’Anglesola (Anglesola) i el Caid de Madina Larida Soleyman ibn Hud (Banu-Hud). El bàndol guanyador (moros) pren possessió del castell de la ciutat