La Festa de Moros i Cristians de Lleida participa d’una herència antiga i comuna, occidental i mediterrània, que a l’edat mitjana va formular diferents exemples de representacions simulades de batalles i justes.
La seva celebració vol reivindicar i rememorar la història de la ciutat, afavorir el seu coneixement i promoure l’arrelament i la consciència ciutadana de pertinença, així com el respecte a un important patrimoni material i immaterial que ens ha estat llegat.
Es podria datar el seu origen en la representació festiva d’un combat entre moros i cristians que va acompanyar la celebració, a Lleida, del casament del Comte Ramon Berenguer IV de Barcelona amb Peronella, princesa d’Aragó i filla del Rei Ramir “el monjo”.
L’agost de 1150 tingué lloc a Lleida un fet singular que va tenir una gran transcendència històrica: l’enllaç matrimonial entre el comte Ramon Berenguer IV i la princesa Peronella d’Aragó. Un enllaç que no només confirmava la voluntat política expressada a Barbastre l’any 1137 d’unió del Casal de Barcelona i el Regne d’Aragó, sinó que marcava un abans i un després, es tancava un període convuls d’inestabilitat política i enfrontaments entre els diversos poders feudals i musulmans que actuaven en aquest sector i s’endegava un nou projecte polític amb el naixement de la Corona d’Aragó.