FRANCISCO ESCARTÍN RIBERA – MESTRE ESCARTÍN

 escartin

Nascut a Osca a l’any 1932, ha estat professor de música des de l’any 1950, compositor, arranjador i lletrista, i és autor de nombroses composicions: l’himne a Santa Maria Teresa Jornet, filla d’Aitona (1973), amb motiu de la seva canonització; l’himne del Club Esportiu Gimenells (1980); al 1982 composa la cançó “L’Aplec del cargol”, que compta amb el reconeixement de la junta de l’Aplec, la sardana “Lleida a dojo”, el vals “Les Festes de Lleida, aquestes darreres a l’any 1987.

Ha format a un bon grapat de professors i cantants lleidatans, així com ha estat el creador de diferents rondalles i tunes així com de conjunts musicals com “Els Ibaceta”, “Duendes Locos” o “Aquellos trio”.

Per una altra banda ha composat una dotzena de peces per l’Associació de la Festa de Moros i Cristians, essent la primera, a l’any 1998, una marxa mora dedicada al seu germà i titulada “Pepe el Moro” i una marxa cristiana amb el nom de la seva neboda “Rosabel.

Al 1999 composa dos marxes més, la mora “Banu-Hud Josep Aluja” i la cristiana “Don Jaume dels Aluja”, amb arranjaments per a banda de música fets per ell mateix.

Al 2004 crea l’Himne oficial de Moros i Cristians de Lleida, l’estrena del qual va corre a càrrec de l’Orfeó Lleidatà, i el va arranjar a 4 veus mixtes amb lletra. Uns mesos després rep  un homenatge per part de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida que li fa entrega  del pin de plata de l’entitat.

Aquest mateix any fa donació a l’Ajuntament de Lleida de 46 obres per a guitarra clàssica numerades amb Opus i 46 obres més per a piano i acordió que estan dipositades al Conservatori de Música de Lleida. En tots aquest anys ha composat temes pel Grup Cultural Garrigues, per l’Associació de veïns de sant Ignasi, per la trobada d’acordions a les muntanyes d’Esterri d’Áneu, per l’Agrupació de veterans de l’U.E.Lleida, etc.

A primers d’aquest 2016 l’Associació cultural, benèfica i social dels Armats de Lleida l’ha volgut reconèixer com a persona que amb la seva labor o trajectòria ha contribuït a enriquir i difondre el nom de Lleida i ha decidit atorgar-li el títol de Gran Persona de Lleida, guardó que li serà entregat en breus dies.

Marxa Cristiana Rosabel

Marxa mora Pepe El Moro

Himne de l’Associació