La Festa reivindica el valor de la convivència intercultural

La Festa de Moros i Cristians de Lleida vol reivindicar el valor de la convivència entre cultures, a través d’aquesta celebració que tindrà lloc el proper diumenge, 13 de maig. 

L’ escenificació de les lluites entre moros i cristians que s’ha recuperat a Lleida, ara fa onze anys, és única dins de les celebracions del seu mateix estil, perquè la victòria s’alterna de manera que un any guanyen els moros i el següent els cristians. Això és així per tal de fomentar el respecte i la convivència entre cultures. 

Aquest 2007 el Bàndol Moro, sota la capitania de la Saïda de la comparsa dels Musa, es farà amb el castell de Lleida i reconquerirà la Seu al bàndol cristià encapçalat per Arsenda de Cabrera, Comtessa d’Urgell. Els Al·leridís, els Musa i els Banu-Hud (comparses mores), entraran a la ciutat per fer-la seva després d’haver estat ocupada durant un any pels Pallaresos, els Urgellencs i els Anglesola (comparses cristianes).

NOVETATS 

La Festa d’aquest any es presenta amb tres novetats importants que afecten al lideratge dels dos bàndols, la indumentària i la batalla. Pel que fa al lideratge dels bàndols, aquest any i per primera vegada, coincideix que les capitanies, tant del bàndol moro com del cristià, estan liderades per dones. Per una banda la capitana del bàndol moro i membre de la comparsa d’Els Musa és la Saïda de Madina Larida (Antònia Vila Linares). Per l’altra, la capitana del bàndol cristià i membre de la comparsa d’Els Urgellencs és la Comtessa Arsenda de Cabrera (Mireia Puig Martínez).

Respecte a la indumentària, aquesta serà la primera edició de la festa en què els càrrecs de les comparsa (Barons i Penons –cristians–, Xeics i Alams –moros-) lluiran els nous vestits de protocol. Els vestits de protocol pertanyen al fons propi de vestuari de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida. Aquesta indumentària és va crear l’any 2006 –amb el suport de la Diputació de Lleida– amb l’objectiu de disposar en propietat de vestits de caire historicista, amb la voluntat de ser prou fidels a l’època i recuperar part de la història.

Finalment, la darrera novetat d’enguany serà la nova posada en escena de la Batalla, que es farà a la Seu Vella i a càrrec de la companyia Alea Teatre de Cervera. L’escenificació de la batalla per a la conquesta del castell és el punt fort de la festa. Al vespre, al peu de la Seu Vella, les comparses participaran d’un espectacle de llum i so que enguany canvia d’argument i posada en escena.



PROGRAMA

11.00 h: Entrada infantil, inici al carrer Cavallers, edifici del Roser, desfilada pel mateix carrer, carrer Major i plaça Paeria fins a arribar a la plaça Sant Joan.
11.30 h: Presentació de les bandes de música.
17.00 h: Concentració de les comparses a la Porta del Lleó de la Seu Vella.
17.30 h: Inici de l’entrada a la Porta del Lleó de la Seu, desfilada pel carrer Cavallers, Blondel, Saracíbar i Av. de Madrid fins a arribar a l’Arc del Pont.
21.00 h: Batalla. A les muralles de la plaça de la Sardana de la Seu Vella. El bàndol moro prendrà possessió del castell de la ciutat.